понедельник, 16 февраля 2009 г.


Օրգանական սննդամթերք նախընտրող հայաստանցիներն այսուհետ կարող են ստուգել` արդյոք տվյալ սննդամթերքն օրգանակա՞ն է, թե՞ ոչ: Սկսած մայիսի 5-ից բոլոր այն կազմակերպությունները, որոնք զբաղվում են օրգանական գյուղատնտեսությամբ, պետք է ունենան «Էկոգլոբ» կազմակերպության սերտիֆիկատը: 2002 թ. հիմնված «Էկոգլոբ» ընկերությունը (www.ecoglobe.am) Հայաստանում առայժմ միակ կազմակերպությունն է, որ սերտիֆիկատ է շնորհում օրգանական գյուղատնտեսությամբ կամ օրգանական սննդամթերքի արտադրությամբ զբաղվող կազմակերպություններին:«Էկոգլոբի» շնորհած սերտիֆիկատներն այժմ արդեն ճանաչվում են եվրոպական DAP (Deutsches Akkreditierungssystem Prüfwesen) կազմակերպության կողմից: Իսկ այս կազմակերպության ակրեդիտացիան (ճանաչումը) գործում է Եվրամիության ողջ տարածքում:«Այս սերտիֆիկատն ունեցող հայկական ընկերությունները հնարավորություն կունենան իրենց արտադրանքն արտահանել և վաճառել Եվրամիության երկրներում»,- ասում է «Էկոգլոբ» ընկերության գլխավոր տնօրեն Նունե Դարբինյանը:Սերտիֆիկատ ստացած ընկերությունները կարող են վաճառել իրենց արտադրանքը «Էկոգլոբի» շնորհած պիտակով: Հայաստանում ներկայումս արտադրվում են օրգանական հյութեր, չրեր, մեղր, կաթնամթերք և հաց: Սակայն դրանց մեծ մասը օրգանական լինելը հաստատող սերտիֆիկատ չունի: Սպառողը պետք է պարզապես հավատա արտադրողին:DAP կազմակերպության ներկայացուցիչ Յոխեն Նոյենդորֆը, ով հունվարի 19-ին ներկա էր ծրագրի շնորհանդեսին, ասաց, որ «Էկոգլոբն» առաջին կազմակերպությունն է տարածաշրջանում, որ ստացել է օրգանական գյուղմթերքների սերտիֆիկացման իրավունք:Անցյալ դարի 80-ական թվականներից Եվրոպայում մեծ տարածում գտած օրգանական գյուղատնտեսությունը նոր ուղղություն է Հայաստանի համար: Այն հիմնված է մաքուր, առանց քիմիական նյութերի սննդի արտադրության վրա: Ըստ Դարբինյանի` Եվրոպայում օրգանական է սննդամթերքի մոտ 10 տոկոսը և միտում ունի ամեն տարի 10 տոկոսով աճելու: «Հայաստանում վաղ է խոսել տոկոսների մասին, մեր երկրում դա դեռ նորույթ է»,- ասում է Դարբինյանը: Սննդամթերքի խանութներում աշխատող վաճառողները փաստում են, որ հիմնականում երկու խումբ մարդիկ են առավել հետաքրքրված էկոլոգիապես մաքուր սնունդով` փոքր երեխաների ծնողներն ու հատուկ սննդակարգի հետևող մարդիկ: Օրգանական սննդամթերքը 10-50 տոկոսով թանկ է ոչ օրգանականից: «Կան սննդատեսակներ, որոնք սպառվում հենց ստանալու օրը, օրինակ` «Երիցյանների» «Բիոհացը»,- ասում է «Բարեկամություն» մետրոյի տարածքում գտնվող «Կիև» սննդամթերքի խանութի վաճառող Արուս Բաբիկյանը: Նա ավելացնում է, որ մարդիկ հիմա ավելի շատ են ուշադրություն դարձնում իրենց սննդի բաղադրությանը, քան առաջ: «Էկոգլոբից» առայժմ սերտիֆիկատ ստացել են հինգ հայկական կազմակերպություններ` «Թամարա ֆրութ», «Սիս նատուրալ», «Չիր» ընկերությունները, «Մագ» մեղվաբուծական տնտեսությունը և «Կիլիկիա» գարեջրի գործարանը:«Առաջիկայում ակնկալում ենք ևս 10 ընկերությունների սերտիֆիկացում»,- ասում է Դարբինյանը: Նա նշում է, որ դրանք հիմնականում կլինեն բուսական թեյ և կաթնամթերք արտադրող ընկերություններ: Նրա կարծիքով` Հայաստանում հատկապես կաթնամթերքի օրգանական արտադրություն ավելի հեշտ է կազմակերպել, եթե օգտագործվեն արոտավայրերի բարձրադիր ալպիական գոտիները: (Ալպիական գոտիները զերծ են քիմիական պարարտանյութերից: Օրգանական կաթնամթերքի արտադրության առաջին քայլը մաքուր կերն է:)«Թամարա ֆրութի» օրգանական արտադրանքն արդեն մուտք է գործել եվրոպական շուկա: Ընկերությունն անցյալ տարի հյութեր է արտահանել եվրոպական մի շարք երկրներ: Ընկերության գլխավոր տնօրեն Արմեն Ստեփանյանի խոսքով` այս տարի կշարունակվի հյութերի, ինչպես նաև սառեցված մրգերի ու հատապտուղների արտահանումը նաև Ռուսաստան:«Սիս նատուրալ» ընկերությունն իր հյութերի տեսականուց միայն նռան, չիչխանի և մասուրի հյութերի արտադրությունն է սերտիֆիկացրել:Մյուս ընկերությունները, որոնք արտադրում են «էկոլոգիապես մաքուր» մակագրությամբ սննդամթերք, հավաստում են, որ իրենք ևս, անհրաժեշտության դեպքում, կստանան այդ սերտիֆիկատը:«Եթե դա ձևական բնույթ չկրի, ապա անպայման կդիմենք, որ ստանանք այդ սերտիֆիկատը»,- ասում է միայն տեղական շուկայի համար կաթնամթերք արտադրող «Բիոկաթ» ընկերության մենեջեր Սեյրան Հովհաննիսյանը:Իսկ «Հայր և որդի Երիցյանններ» ՍՊԸ-ին պատկանող հացի գործարանի տնօրեն Գևորգ Խաչատրյանը մեզ հայտնեց, որ առաջին անգամ է լսում նման սերտիֆիկատի մասին: 2008 թ. մայիսին ընդունված «Օրգանական գյուղատնտեսության մասին» ՀՀ օրենքն ուժի մեջ կմտնի այս տարվա մայիսին:Հայաստանում վաճառվում են «էկոլոգիապես մաքուր» մակագրությամբ բազմաթիվ սննդատեսակներ: Սակայն, ինչպես նշում է ՀՀ գյուղատնտեսության փոխնախարար Սամվել Ավետիսյանը, այդ ապրանքատեսակները ոչ միշտ են համապատասխանում իրենց մակնշմանը:«Հայաստանում 40 կազմակերպություն այս կամ այն չափով զբաղվում է օրգանական գյուղատնտեսությամբ, բայց ոչ բոլորն են սերտիֆիկացված: Եթե տվյալ ընկերությունը համապատասխան սերտիֆիկատ չունի, եվրոպական երկրների սպառողը չի հավատա, որ արտադրատեսակն էկոլոգիապես մաքուր է: Այդ պարագայում մեր արտադրանքը նաև մրցունակ չի լինի»,- ասում է Ավետիսյանը:Գյուղատնտեսության փոխնախարարի կարծիքով` Հայաստանի փոքր հողատարածությունների և արտահանման փոքր պոտենցիալի պատճառով անհրաժեշտ է միավոր տարածքի վրա աճեցնել և արտահանել ավելի բարձր որակի և բարձր գին ունեցող արտադրանք:«Դրա համար մենք ունենք պոտենցիալ: Կարող ենք արտադրել և արտահանել էկոլոգիապես մաքուր ծիրանի չիր, դեղաբույսեր, բանջարեղենի տարբեր տեսակներ և վերամշակված արտադրանք: Այսինքն` այս ամենի համար շատ կարևոր էր այդ իրավունքի ստացումը»,- ասում է Ավետիսյանը:

Armenianow.com

1 комментарий:

  1. I am truly pleased to glance at this blog posts which includes
    plenty of helpful facts, thanks for providing such statistics.


    Feel free to visit my web page ... online stopwatch bomb.

    ОтветитьУдалить